Múzeum špeciálneho školstva sprístupní výstavu Biblia očami Rembrandta

04.06.2013 Levoča

Levoča 3. júna (TASR) - Levočské Múzeum špeciálneho školstva sprístupní v júni putovnú výstavu Biblia očami Rembrandta. Priblíži život a dielo jedného z najvýznamnejších svetových maliarov, holandského maliara Rembrandta Van Rijna, maliara šera. Pre milovníkov umenia bude podľa vedúcej múzea Štefánie Petrekovej vystavených viac ako 100 grafických reprodukcií z rokov 1630 až 1640, prevažne s biblickými motívmi, ale aj portréty, autoportrét či krajiny.
"Grafické reprodukcie vyrobené špeciálnou, dnes už zabudnutou technikou, v roku 1880 v Lipsku, tvoria jednu z najunikátnejších zbierok v celoeurópskom meradle. Súčasťou výstavy budú informácie o Rembrandtovi, maliarovi 17. storočia, ktorý majstrovsky narábal so svetlom používaním šerosvitu, tvoril prenikavo intímne portréty a za svoj úspech vraj môže vďačiť aj škuľavosti," uviedla Petreková.
Podľa neurobiologičky z Harvardovej univerzity Margaret Livingstoneovej, ktorá skúmala maliarove autoportréty, práve táto očná chyba môže byť príčinou majstrovstva v maľovaní trojrozmerných predmetov na dvojrozmerné plátna. "Júnová výstava je voľným pokračovaním úspešnej výstavy Biblia včera, dnes a zajtra, preto nebudú chýbať rôzne vydania biblií, súčasné i historické, braillovské a iné, zaujímavé exponáty z Jeruzalema," doplnila Petreková.
Projekt realizuje občianske združenie I4U v spolupráci s Múzeom špeciálneho školstva v Levoči. Partnermi projektu sú BiblieTV, Info-Bible.cz a ďalší. Výstava bude inštalovaná v priestoroch levočského múzea od 4. do 28. júna.
 

Vyberte región